Historik

Historik i sammandrag över föreningens första 10 år.

 

1991 blev Baptistkapellet i Loböle till salu. Några bybor kom på tanken att bilda en förening för att köpa huset och göra en bygdegård av den. Sågvikens Bygdeförening bildades i april samma år av 57 medlemmar (familjer/hushåll) som tecknade sig med en insats på 500:- och i juli blev föreningen ägare till fastigheten. Föreningens ambition för första året (1991) var att köpa fastigheten, men engagerade medlemmar ordnade även Valborgsmässofirande med brasa och servering. Den aktiviteten hölls igång till 1999. Midsommarfirande blev det också, som än idag arrangeras.

 

I augusti blev det en mer formell invigningsfest med grillning.

Nu började arbetet med att restaurera byggnaden och till viss del även ombyggnationer. Fasaden målades första året. Nästa renoveringsprojekt blev lägenheten på övervåningen, som gjordes om och idag är vävgruppens tillhåll. Här finns flera vävstolar uppställda och det skapas hantverk som går till försäljning och lotterier. Styrelsen träffas också här.

 

Under åren som följde planerades det för restaurering. Det måste ske varsamt för bevarande av det tidstypiska. Föreningen söker bygdemedel/bidrag för att kunna finansiera dessa arbeten. Nu fortsätter arbetet med målning invändigt, ombyggnad av köket, toalett inomhus, vatten och avlopp enligt gällande normer. Isolering av vinden. Vägglampor och vävda gardiner inköps till stora salen.

 

1992 bjöds det på julgröt i advent, ibland med något litet luciatåg. Julgröten arrangeras än idag.

 

1994 startades en vävgrupp som så småningom också blev en aktivitetsgrupp. Den ansvarar för organisering av de arrangemang som ordnas av föreningen, förutom att de förser lotterierna med vinster, sköter dom även serveringen.

 

1997 startades det som idag är tradition under några sommarveckor, Musik-caféerna. 7-8 ibland fler tisdagkvällar bjuds på olika musikaliska tillställningar. Då säljs lotterier och serveras kaffe med smörgås. Det drar in pengar till föreningen och underhållet av fastigheten.

 

Nu är föreningen inne på sitt 17de år och renoveringen fortgår. Ny brokvist och ombyggnad av kapphall och lilla salen, liksom en ny kamin till lilla salen är klart. Idag har bygdegården utrustats så att den kan hyras ut för tillställningar med ca 60-80 personer sittande till bords.

 

Bygdegården arrangerar också mindre teaterföreställningar, föreläsningar och uppträdande. Det har varit föreningens mål att arrangera ett par evenemang per år.

 

Loppis, modevisningar, kurser av olika slag har hållits i bygdegården (t ex. växtfärgning, tovning, dragspelskurs, akvarellmålning, ljusstöpning, björnmossaflätning, garnfärgning).

Privatpersoner såväl som andra föreningar har hyrt in sig för egna festligheter.

 

Sista helgen i februari håller föreningen årsmöte i bygdegården.